Help je hond de winter door!

In dit artikel lees je hoe je het best je hond kan verzorgen in de winter. Je hond meenemen in winterse omstandigheden, hou rekening met het geen wat je nu gaat lezen.

honden in de winter

Honden en hun vacht

VeelĀ  honden hebben een dikke vacht en zij kunnen dan ook goed tegen de kou. Let wel op dat je hond niet met een vochtige vacht naar buiten gaat. Een vochtige vacht isoleert namelijk erg slecht waardoor je hond snel kou kan vatten. Droog je hond dus ook goed af als hij/zij buiten is geweest. Als je een hond heeft met een dunne en korte vacht, maak dan gebruik van een hesje of truitje. Dit houdt hem/haar lekker warm. Als je hond lekker actief is buiten, dan kan hij/zij zich over het algemeen prima warm houden.

Sneeuw

Honden en sneeuw, een prachtige combinatie natuurlijk! Maar pas op, als de hond sneeuw eet kan dit leiden tot maagproblemen en dat willen we natuurlijk niet.

IJs

Dit kan je beter vermijden, op het ijs gaan word afgeraden. Tenzij je op eigen risico de hond aan de lijn op sterk genoeg ijs wil meenemen. Komt de hond in een wak terecht zal de spierweerstand direct afnemen en weet de hond zichzelf hier niet meer uit te redden. Oppassen dus!

Pekel

Als het buiten glad is dan wordt er veel gestrooid met zout. Dit strooizout kan irritaties veroorzaken aan  pootjes van de hond. Een tip is om de pootjes dan in te smeren met vaseline zodat de hond hier minder last van krijgt.

Belangrijke signalen

Let bij kou op de volgende signalen om te zien of je hond aan de kou lijdt: begint de hond te rillen, heeft het een zwakke hartslag en keert het in zichzelf? Doe dan de onderstaande dingen om je hond warm te houden of te krijgen.

hond met winterjas

Eerste hulp bij onderkoeling

  • Geef uw hond suiker voor wat extra energie
  • Vraag uw dierenarts om advies
  • Doe warm water (niet te heet natuurlijk) in zijn/haar drinkbak
  • Pak wat dekens en stop uw hond lekker warm in, gebruik eventueel ook warmtekruiken.

Veel succes, en geniet samen met je viervoeter van de winter!

Leave a Reply